Bandenprofiel

Het loopvlak van een band is de rubberen laag rondom het karkas (zeg maar: het geraamte) van die band. (Bron: Bovag garagetaal)

Zolang het wegdek droog is, heeft een autoband geen bandenprofiel nodig. Dat wil niet zeggen dat u gerust met versleten banden kunt rijden!
Het bandenprofiel dient namelijk primair voor de afvoer van regenwater tussen de band en het wegdek. Zo is er onder slechte weersomstandigheden toch een goed wegcontact. Elke band heeft in het profiel meerdere bandslijtage-indicatoren, waaraan u kunt zien wanneer deze de wettelijk vereiste minimumprofieldiepte van 1,6 millimeter heeft bereikt.

Controleer regelmatig de conditie van het bandenprofiel (ook de reserve-band).
Let speciaal op:

  • ongelijkmatige slijtage,
  • beschadigingen (ook aan hiel en/of wang) en
  • De auto maakt tijdens het rijden een regelmatig ‘tikkend’ geluid, dat in frequentie toeneemt zodra u sneller gaat rijden. Dan wordt dit geluid veroorzaakt door een steentje of iets anders hards dat in het bandenprofiel is vastgeklemd. Dit kunt u heel gemakkelijk zelf visueel controleren. Het kan ook een spijker of iets soortgelijks zijn. Denk er dan wel aan dat de band waarschijnlijk leegloopt als u die spijker eruit trekt.

Meer informatie

  • Vraag middels onderstaand formulier meer informatie aan. Wij streven er naar om zo spoedig mogelijk contact met u op te nemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkplaatsafspraak Voorraad Private Lease Contact
HomeOnderhoud & ServiceBandenprofiel